Centrii de Forta: 7 porţi către lumea ta interioară nebănuită

Centrii de Forta:  7 porţi către lumea ta interioară nebănuită

De la Einstein încoace ideea că totul este energie a revoluţionat multe domenii ale ştiinţei, filosofiei şi psihologiei şi a confirmat ceea ce tantricii din vechime ştiau deja.

De aceea toată practica Tantrei se bazează pe acest principiu. Orice trăire, de la cea mai obişnuită până la cea mai elevată, este susţinută de o formă de energie

Înţelepţii yoghini au avut revelaţii cu privire la anatomia subtilă a fiinţei umane. Au identificat 7 vortexuri energetice, centri de forţă sau chakre,  prezente în structura energetic-vibratorie, de-a lungul coloanei vertebrale.

Pe lângă acestea, anatomia nefizică, subtilă a omului prezintă o întreagă reţea de canale energetice foarte fine, binecunoscute şi în acupunctură. Ori de câte ori trăim pregnant o stare, înseamnă că unul dintre aceste puncte-focar a început să vibreze, să pulseze. Energia se concentrează  şi se amplifică în acel loc.

Dar care sunt aceste 7 porţi către lumea ta interioară nebănuită?

Muladhara chakra

Reprezintă conştiinţa limitată a omului condiţionat, priza fiinţei asupra existenţei concrete, terestre, preocuparea predominantă pentru ocrotire, hrana, voinţa de a supravieţui. Controlează instinctul de conservare, dorinţa de acumulări materiale şi confort.

Ne pune în rezonanţă cu energiile subtile ale pământului, care au vibraţia cea mai lentă în comparaţie cu energiile subtile ale celorlalţi centri de forţă. Organul de simţ corespondent este nasul, iar simţul specific este mirosul.

Funcţia fizică a centrului rădăcină este excreţia. Zona de proiecţie a acestei chakra o reprezintă anusul şi intestinul gros. Muladhara controlează sistemul imunitar şi ţesutul adipos (grăsimea), determină în corp sinteza hormonilor gonadici. Ne pune în rezonanţă cu energiile subtile ale pământului, care au vibraţia cea mai lentă în comparaţiee cu energiile subtile ale celorlalţi centri de forţă. Organul de simţ corespondent este nasul, iar simţul specific este mirosul.

Modul de comportament al omului cu activare predominantă a lui Muladhara chakra? Asemănător celui pe care îl are un copil de la naştere la 7 ani – tot ce îl înconjoară este o nouă şi palpitantă experienţă.

Pe de altă parte este egocentric şi se ocupă în special de propria supravieţuire fizică. Gândiţi-vă la bebeluşii care doar mănâcă şi dorm, nimic nu-i poate perturba din programul lor care trebuie respectat cu stricteţe.

Gândiţi-vă şi cum duc totul la gură pentru a încerca să mănânce, chiar şi propriul picioruş, pentru că în primele luni de viaţă priza conştiinţei asupra corpului fizic nu e complet realizată.

Întreaga lor atenţie e absorbită de nevoia de a-şi satisface cerinţele corpului fizic.

E  o etapă firească în dezvoltarea unui om, e o latură firească în existenţa unui om matur.

Potrivit Tantrei cel care meditează profund şi pătrunde în starea de conştiinţă specifică lui Muladhara reuşeşte să-şi învingă dependenţele de lumea terestră, dobândeşte un curaj excepţional şi nu se mai teme niciodată de moartea fizică.

În plus prin concentrare şi meditaţie asupra lui Muladhara reuşeşte să cunoască energia Kundalini, poate căpăta chiar puterea de a levita şi îşi poate controla mentalul, lichidul seminal (bărbaţii) şi secreţiile menstruale (femeile)

IMPORTANT

Din punct de vedere tantric Muladhara este rădăcina şi suportul celorlalte chakre şi serveşte ca suport pentru energia divină din corpul uman – Kundalini shakti.

Deşi e centrul cel mai de jos, şi ca aşezare, şi ca funcţie, fără Muladhara decondiţionarea completă a omului şi realizarea lui spirituală completă nu ar fi posibilă.

Tantra acordă o mare valoare încarnării materiale. Departe de a fi inutilă sau rea, Muladhara şi elementul Pământ cu care rezonează au o importanţă absolută pentru creşterea noastră personală şi pentru atingerea desăvârşirii interioare.

De aceea nu trebuie să-l neglijăm, ci să-l asimilăm, fără a ne lăsa ataşaţi de el.

Swadhisthana chakra

Cel de-al doilea focar energetic este plasat în plan subtil la trei degete deasupra bazei superioare de inserţie a penisului în  cazul bărbatului şi la trei degete deasupra clitorisului în cazul femeii. Acest centru energetic coordonează în corpul fizic activitatea plexului nervos lombar şi secreţia glandelor suprarenale.

Swadisthana chakra reprezintă senzualitatea, erotismul, imaginaţia, potenţialului creator.

Din punct de vedere psihic controlează dorinţa nestăvilită, imaginaţia debordantă, halucinaţiile, instinctivitatea, libidoul, sublimarea energiei sexuale potenţiale, dorinţa realizării unei familii, mimetismul social, capacitatea de integrare armonioasă în ambianţa socială.

Când este intens activat, acest centru energetic face uşoară asimilarea optimă a substanţelor nutritive, asigură activitatea armonioasă a aparatului genital şi funcţia de procreare a speciei umane.

Swadhisthana chakra conferă controlul asupra sistemului circulator şi limfatic, asupra secreţiei menstruale, ejaculării, secreţiei lactate în perioada sarcinii, salivei, urinei, spermei, secreţiilor vaginale apărute în timpul contactului sexual şi a lichidului de lubrifiere.

Organul de simţ, corespondent lui Svadhisthana chakra este limba, iar simţul corelat cu energia acestui focar este gustul.

IMPORTANT

Despre crocodil

Animalul simbolic corespondent acestui centru de forta este crocodilul

Pe de altă parte cel care are predominant activată Swadhisthana chakra adoră să seducă, să urmărească fiinţa dorită şi să o învăluie cu mişcări şi strategii alunecoase, de tipul crocodilului.

Despre gust

Pentru tantrici gustul nu înseamnă doar simţul gustativ propriu-zis, ci şi sensul metaforic – adică ataşamentul nostru faţă de anumite experienţe şi felul de viaţă pe care-l preferăm (pe care îl putem savura sau nu)

Despre dorinţă din perspectivă tantrică

Mai mult decât oricare alt centru, Swadhisthana este asociat cu dorinţa. E dorinţa sexuală, dar în acelaşi timp e dorinţa de comuniune care depăşeşte trupul, e de fapt o reflectare a dorinţei de reunificare cu propria fiinţă şi cu universul.

Cele şase petale ale lotusului care simbolizează această chakra sunt asociate cu cele şase emoţii negative:

pasiunea (în sens de patimă)

mânia

lăcomia

înşelăciunea

mândria

invidia

Tantra consideră că cel care se concentrează şi meditează intens asupra acestei chakra şi asupra energiilor sale nu se mai teme deloc de apă, are un control perfect asupra energiilor secrete ale acestui element.

Obţine mari puteri psihice, imaginaţie creatoare genială, cunoaştere intuitivă şi se bucură de o stăpânire perfectă a funcţiei sexuale şi a simţurilor.

Pasiunea înlănţuitoare, mânia, ataşamentul, orgoliul, gelozia şi alte impurităţi psihice sunt uşor eliminate.

Pe de altă parte un asemenea om îşi poate regenera corpul fizic, îşi păstrează tinereţea şi ajunge să cucerească moartea.

Manipura chakra

Acest centru de forţă subtil este situat aproximativ la 2 degete distanţă sub ombilic, în zona plexului solar. Determină expansiunea conştiinţei, puterea voinţei, pasionalitatea şi dinamismul lăuntric  şi exterior.

Din punct de vedere psihic Manipura chakra are în custodie dorinţa, voinţa, egoul, individualitatea, starea de libertate, expansivitatea, puterea, armonia, stăpânirea de sine, inteligenţa care ne este de trebuinţă pentru integrare eficientă în societate. În plan fizic această chakra coordonează şi susţine funcţia sistemului sanguin, precum şi secreţia endocrină a pancreasului şi funcţiile aparatului digestiv.

Organul de simţ corespondent lui Manipura chakra este ochiul, iar simţul subordonat este văzul.

Omul care are predominant activată Manipura chakra  are focul subtil foarte accentuat şi o căldură corporală ridicată. De aceea se îmbracă subţire şi pe vreme friguroasă. Digestia sa este foarte rapidă şi eficientă.

Este foarte vital şi dinamic. Om de acţiune, nu poate sta locului. Îşi păstrează corpul în formă, chiar şi la vârste înaintate.

Animalul simbolic este berbecul – pentru că aceşti oameni cu Manipura predominantă sunt puternici şi impulsivi, pasionali şi expansivi.

Au tendinţa să trăiască în grupuri, în comunităţi unde îşi arogă rapid rolul de lideri. Vor să iasă în evidenţă, să se remarce, îşi urmăresc ţelul fără şovăire. Vor rezultate fulgerătoare, sunt oamenii lui Acum şi aiciJ

Aceşti oameni dorm 6-8 ore pe noapte, poziţia lor preferată este pe spate. Ochii săi au o mare putere de pătrundere, sunt strălucitori. Uneori au o tendinţă destul de marcată de a fi egoişti, de a se preocupa doar de propria lor persoană şi de ceea ce doresc ei. Au un mers mândru, apăsat, sunt genul acela de oameni despre care se spune că nu le ajungi cu prăjina la nasJ

Tantra afirmă că cel care se concentrează intens şi meditează profund la energiile acestei chakre capătă puterea de a descoperi comori ascunse. Nu va fi atins de nicio boală. Nu se va teme deloc de foc. Chiar dacă  stă în foc rămâne neatins. Nu are teamă de moarte. Voinţa şi puterea sa sunt uluitoare.

Concluzie pentru primii trei centri energetici
Primii trei centrii (Muladhara, Swadhisthana, Manipura), mai ales din punct de vedere psihic, sunt strâns legaţi de necesităţile şi impulsurile esenţiale, instinctuale, pentru menţinerea în cât mai bune condiţii a fiinţei. Aceste chakre se referă la autoconservare, perpetuarea speciei, manifestarea într-o lume constant competitivă. La nivel social se exprimă rezultanta acestor tendinţe: materialism, sexualitate, tendinţe dominatoare.

Anahata chakra

Ca proiecţie în planul fizic, Anahata chakra este localizată în centrul pieptului, pe linia care desparte sânii, în dreptul plexului cardiac.

Trezirea armonioasă a acestui centru subtil de forţă amplifică gradat starea de candoare, dăruire, puritate. Ne face capabili de iubire altruistă şi dezinteresată, compasiune, blândeţe şi toleranţa plină de înţelepciune, stare de profundă de pace şi echilibru lăuntric.

În plan fizic energia specifică centrului Anahata chakra este în legătură cu mişcarea, coordonează şi susţine funcţia aparatului respirator, circulator, imunitar şi reglează totodată funcţia timusului. Aceasta glandă endocrină are activitate maximă în primii ani de viaţă, dar involuează în timp, odată cu pierderea spontaneităţii afective şi a iubirii necondiţionate specifice copiilor şi fiinţelor rare, care şi-au păstrat inima plină de candoare.

Organul de simţ corespondent acestui centru de forţă este pielea, iar simţul subordonat este pipăitul.

IMPORTANT

Mulţi iniţiaţi tantrici preferă să lucreze cu această chakră, deoarece consideră că energizarea ei conduce la o dezvoltare armonioasă a tuturor celorlalţi centri.

Fără trezirea centrului inimii, activarea unuia din ceilalţi centri poate genera probleme fizice şi emoţionale.

Adepţii tantrici urmăresc ascensiunea cât mai rapid posibilă a şarpelui-putere (Kundalini shakti, energia fundamentală prezentă în orice om). Traseul este din centrul cel mai jos, Muladhara, până în centrul inimii, Anahata, pentru a putea depăşi pericolele trezirii primilor trei centri energetici.

Aceştia sunt asociaţi cu funcţiile corporale inferioare (excreţia, sexualitatea, digestia), dar şi cu impulsurile mental-emoţionale care le corespund acestora, dorinţele, uneori chiar obsesiile.

Următorii trei centri sunt în corespondenţă cu planurile superioare.

Cel  care se concentrează şi meditează profund asupra acestei chakra poate controla elementul subtil Aer, se poate dedubla cu uşurinţă şi se poate proiecta conştient în lumi paralele. Capătă puterea de a empatiza perfect – simţind cu precizie tot ce trăieşte interior alt om.

Devine un instrument al iubiri cosmice şi obţine toate calităţile unui înţelept.

Vishuddha chakra

În limba sanscrită vishuddha înseamnă curat,  nepătat, greu de atins. Acest focar energetic se mai numeşte “centrul maximei purităţi”. În plan fizic este situat central, în zona anterioară şi mijlocie a gâtului.

Această chakra reprezintă conştiinţa intuitivă, Vishuddha oferă o trăire specială a timpului, rafinament, simţ estetic, intuiţie, puritate, elocventă, aspiraţie către perfecţiune.  Un om care şi-a activat intens acest centru energetic are o aură de mister şi fascinaţie.

În plan fizic energia de la nivelul lui Vishuddha chakra controlează funcţia glandei tiroide şi a glandelor paratiroide,  precum şi sistemul auditiv, faringele, esofagul şi măduva osoasă.

Organul de simţ corespondent este urechea, iar simţul subordonat energiei acestei chakre este auzul. Organele de acţiune corespondente sunt corzile vocale şi gura. Manipura chakra este de asemenea răspunzătoare de buna funcţionare a celor 2 funcţii: vorbirea şi auzul.

Omul cu Vishuddha predominant activată doarme în medie 2-4 ore pe noapte.

E ghidat permanent de cele mai înalte intenţii şi raţiuni elevate. Nu se simte limitat de timp.

Textele tantrice spun că cel care meditează asupra energiilor de la nivelul lui Vishuddha atinge starea de expansiune beatifică, deţine cunoaşterea trecutului, a prezentului şi a viitorului.

Ajna chakra

Ajna chakra este numită şi cel de-al treilea ochi. Acest centru de forţa este situat în dreptul zonei dintre sprâncene, la aproximativ 5 cm deasupra rădăcinii nasului.

Dinamizarea sa  armonioasă conferă o mare putere de concentrare şi focalizare mentală, inteligenţă, calm mental, capacitate de sinteză şi de memorare, precum şi o extraordinară putere de a ne controla structura fizică şi subtil-energetică.

Ajna chakra reprezintă conştiinţa mentală superioară, capacitatea de a percepe dimensiuni invizibile.

În plan fizic, Ajna chakra reglează activitatea glandelor endocrine şi a creierului mic (cerebelul).

Sinteza hormonilor pineali depinde în mod special de activarea acestui centru mental de comandă. Plexul nervos corespondent lui Ajna chakra este cel carotid

Iar omul nu mai este influenţat, condiţionat, tulburat de nici un fenomen, schimbare sau eveniment – deoarece are o stare de autentică detaşare. Totodată cel cu Ajna predominant activată are o capacitate desăvârşită de control asupra stărilor sale şi de concretizare a dorinţelor care i se împlinesc foarte rapid. Puterea gândurilor sale este foarte mare.

Cei care mută obiecte cu privirea, cei care citesc aura oamenilor, cei care îndoaie obiecte doar privindu-le, cei care au puterea să hipnotizeze – au Ajna foarte puternic activată.

Tantricii vorbesc şi despre capacitatea unui asemenea om de a-şi distruge gradat efectele karmei negative şi a acţiunilor sale din vieţi trecute şi din această viaţă, precum şi despre dobândirea puterilor paranormale.

Sahasrara chakra

Este cunoscută în tradiţia yoghină sub numele de shunya chakra sau centrul subtil coronar şi este localizată la aproximativ 3 degete deasupra creştetului capului.

La acest nivel de conştiinţă supramentală, acţiunea este întotdeauna detaşată şi are loc comuniunea cu Divinitatea.

Chakra coroană este asociată cu părţile corpului care au legătură cu unitatea şi separarea. În timp ce Muladhara, chakra rădăcină, ne arată legătura cu Mama Pământ, aceasta chakră ne arata legătura cu Tatăl nostru care este în Ceruri.

Pentru tantrici Sahasrara este considerat sălaşul divin al lui Shiva – supremul masculine.

Ei îşi propun să aducă puterea zeiţei – Shakti – până aici, pentru a fuziona cu Shiva şi a trăi starea de iluminare şi beatitudine nesfârşită.

Această fuziune depinde de trezirea şarpelui-putere Kundalini shakti, care doarme în centrul energetic Muladhara.

Tratatele tantrice afirmă că atunci când chakra predominantă este Sahasrara, omul trăieşte fericirea supremă. Atinge o stare de supraconştiinţă pe care o poate menţine trează chiar şi în somn, capătă cea mai înaltă cunoaştere.

CONCLUZII FINALE CHAKRE

Energizarea acestor porţi energetice  se produce fără o dorinţă conştientă din partea noastră şi durează atâta timp cât întreprindem activităţile care le potenţează. Dacă ne exprimăm de pildă afecţiunea faţă de un prieten, centrul energetic din dreptul inimii (Anahata chakra) începe să vibreze. În momentul în care acţiunea noastră se opreşte, şi dinamizarea chakrei încetează.

Acest mecanism se aplică la orice fel de stare, la oricare dintre cei şapte centri energetici.

Dar pe lângă momentele când se activează spontan, datorită acţiunilor sau stărilor noastre psihice, putem să îi dinamizăm şi conştient cele şapte chakre.

Sunt metode de concentrare, sunt posturi yoga, tehnici de respiraţie, tehnici de meditaţie…

De noi depinde ce alegem şi cât suntem de perseverenţi cu ceea ce alegem.

— IMPORTANT –

Un centru activat predominant înseamnă nivelul nostru de conştiinţă.

Imaginaţi-vă că avem o curte cu şapte case.  Casa în care ne petrecem cel mai mult timp este centrul predominant activat.

Activarea dizarmonioasă a unui centru e posibilă şi dacă e centrul nostru dominant, şi dacă nu este centrul nostru dominant.

Exemplu:  Putem adică să ţinem curat şi ordine în casa unde ne petrecem cel mai mult timp sau să o lăsăm în paragină.

De asemenea şi celelalte case le putem întreţine, chiar dacă le vizităm şi locuim în ele mai rar, sau le putem lăsa să se deterioreze.

Gândiţi-vă şi altfel la ce înseamnă nivelul predominant de conştiinţă – ce înseamnă activarea predominantă a unui centru energetic, a unei chakre.

Nivelul la care ne află este nivelul de la care privim lumea.

Într-o clădire cu 7 etaje, dacă suntem la etajul unu sau doi cuprindem doar orizontala. Dacă ştim să folosim liftul pentru a urca la etajul 5, 6, 7 perspectiva pe care o avem ne face să cuprindem peisajul, lumea şi pe verticală.

Metodele tantrice ne învaţă că energia poate fi folosită ca un lift care să ne ducă mereu la etajele superioare.

Energia primilor 3 centri devine aliatul nostru şi capcana în care riscăm să rămânem prinşi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.